mariana-og-hennes-hjelpere
Mariana med sine gode hjelpere og firmabrevet fra Brønnøysund. Fra venstre Marit Helland-Hansen, Aase Jølstad Pedersen, Carsten Magnor Pedersen og Mariana Barbu. (Foto: Jan Gossner)

Takknemlig for all hjelp

For vel fire år siden satt Mariana Barbu (42) fra Romania utenfor Oslo Vestre Frikirke og tigget til livets opphold. I dag driver hun sitt eget renholdsfirma, mye takket være hjelp og omsorg fra enkeltpersoner og frikirkemenigheter i Oslo.

- Det norske samfunn er ganske komplisert, så hun var helt avhengig av hjelp til å komme i gang, sier Carsten Magnor Pedersen fra Oslo Østre Frikirke. Sammen med sin kone Åse, og en rekke andre personer, har han hjulpet Mariana med mange praktiske ting. - Det var først diakon Vibeke Emberland som kom i kontakt med henne da hun satt utenfor Oslo Vestre. Hun fikk henne opp fra fortauet og inn i varmen, og Reidulf Hanssen har også vært helt enestående og skaffet Mariana husrom i Vestre i en overgangsfase, forteller Pedersen.

Går i flere frikirkemenigheter

Mens Pedersen har hjulpet henne med mye av det formelle og papirmessige, har Marit Helland-Hansen i Oslo Søndre Frikirke som har lærerbakgrunn fra KIA, undervist Mariana helt fra det viste seg at hun ikke kunne lese eller skrive og frem til at hun i dag har skaffet seg jobb og registrert sin egen virksomhet. - Hun har alltid ønsket å ha en jobb, og hun er så flink til å stå på at hun har ikke trengt å avertere. Det samme gjelder mannen hennes, som nå også er i full jobb, sier Pedersen. Nå bor ekteparet i en hybelleilighet på St. Hanshaugen i Oslo, er blitt medlemmer i Oslo Vestre og går fast i Oslo Østre Frikirke hver søndag. I tillegg deltar de begge på den ukentlige fellesskapskvelden med "Mat- språk og Bibel" i Oslo Søndre Frikirke, der Mariana gledesstrålende kunne presentere brevet med registrering av eget renholdsfirma for noen uker siden.

Himmelvendt

Mariana har sju søsken, som alle er i Norge og som tigger til livets opphold. Hun er enke, og har et barn fra tidligere ekteskap. Han er nå voksen og bor og arbeider i London. Med sin nye mann har hun ett barn på 16 år, som bor sammen med bestemoren sin i Romania, i et eget hus som de har klart å skaffe seg ved hjelp av venner i Frikirken. - Mariana er et veldig himmelvendt menneske, hun ber mye og er full av håp og takknemlighet. Hun har bakgrunn fra Den ortodokse kirke. Det har vært en forunderlig reise, dette her, fra vi traff henne på gaten første gang til hun i dag er i full jobb. Hun skriver navnet sitt og litt til nå, det er utrolig flott, sier Pedersen.