1oslo-vestre-100-ar-bislett-bad-og-rundkjoring
Mannskoret "Bislett bad og rundkjøring" ble etablert i 1977, og ga fullt trøkk på jubileumsgudstjenesten. (Foto: Geir Arne Johansen).

Oslo Vestre feiret 100 år

Det er i år 100 år siden Oslo Vestre Frikirke ble stiftet, og dette blir markert på ulikt vis gjennom hele året. Søndag 8. mars var det jubileumsgudstjeneste, og innsettelse av pastor Gunnar Johnsen.

På jubileumsgudstjenesten bidro flere av menighetens tidligere pastorer med tekstlesning og forbønn. Eldsterådets Ane Lillian Tveit ledet gudstjenesten, mens Kjetil Øvensen delte historiske tilbakeblikk. 

Oslo Vestre Frikirke, eller "Kirken ved Bislett" som den gjerne kalles, ble stiftet 7. mars 1920. Da hadde det allerede vært virksomhet i mange år på vestkanten av byen, etter at kirkebygningen i det som nå er Oslo Østre Frikirke ble for liten og menigheten delte seg i to. Siden den gang har mange tusen vært innom kirken på hjørnet av Pilestredet og Josefines gate. 

- Vi liker det framoverlente uttrykket dere har i jubileumsåret og vi ønsker en ny vår for dere her i Oslo Vestre Frikirke. Vi er alle takknemlige for hva denne menigheten har betydd og betyr for det store frikirkenorge, sa nestleder i synoden Anne Mari Schiager Topland i sin hilsen fra synodestyret, og ga samtidig menigheten honnør for et flott jubileumsprogram.  

Tilsynsmann Geir Øystein Andersen talte og stod for innsettelsen av pastor Gunnar Johnsen, som ga en hilsen til menigheten etter innsettelsen. 

- Nå er det vi som bærer stafettpinnen, en stafettpinne som er to tusen år gammel. Og de av oss som har løpt stafett vet at det kritiske punktet er i vekslingen, når stafettpinnen skal overleveres fra den ene etappen til den neste. Det er da det kan skje at man mister pinnen eller at man blir disket. Jeg tenker at vi i Vestre nå står foran en slik veksling, sa Gunnar Johnsen.

- Hvem skal bære menigheten inn i de neste hundre årene? Vi i Vestre har en stolt tradisjon. Vi er færre enn vi var tidligere, og ingen kan leve kun av tradisjoner. Så hva skal vi gjøre? Kanskje ligger svaret i Hebreerbrevet 12: "Derfor, når vi har så stor en sky av vitner omkring oss, så la oss legge av alt som tynger, og synden som så lett fanger oss inn, og med utholdenhet fullføre det løpet som ligger foran oss, med blikket festet på ham som er troens opphavsmann og fullender, Jesus". Som kirke skal vi ha blikket vendt framover, på Jesus, og med det håpet som han gir oss. Så enkelt, og så vanskelig, sa Johnsen. 

Sang og musikk har vært et sentralt og viktig element i Oslo Vestre Frikirke i alle år, noe programmet under jubileumsgudstjenesten bar tydelig preg av. Bislett kammerkor og Bilsett bad og rundkjøring bidro med sang, mens vi fikk høre Torgeir Koppang på piano og Atle Tømmervik på trompet. 

Salmene "Kyrie", "Jeg tror på jordens forvandling", "Om alle mine lemmer var fylt av bare sang" og "Slik som eg var", var håndplukket til jubileumsgudstjenesten og er alle skrevet og komponert av kjente navn fra menigheten, henholdsvis Martin Alfsen, Eivind Skeie, Sigvald Tveit og Sigvart Engset.