19832603_10155257783536368_738474057_n
Leirområdet ligger like utenfor Bodø sentrum, og har nok boltreplass for de nesten 9000 speiderne som er samlet til landsleir. (Foto: Børge Greaker).

FSK på verdens nordligste speiderlandsleir

15 grupper fra Frikirkens speiderkorps (FSK) er denne uken med på «Nord 2017», som er Norges Speiderforbunds landsleir i Bodø fra 1.-8. juli.

Speiderlandsleiren er verdens største barne- og ungdomsarrangement nord for polarsirkelen, og verdens nordligste speiderlandsleir. På et enormt område utenfor Bodø sentrum er nærmere 9000 speidere samlet til en uke i fellesskap. Korpsleder i FSK Nicolai Feyer Puntervold forteller til Budbæreren at leiren er godt i gang, etter at de første dagene ble brukt til å rigge gruppas område, sette opp lavvoer og telt, og bygge bord og portal. - Så langt har leiren vært veldig bra, både speidere og ledere koser seg med bygging og bålbrenning, sier han. Til tross for regn og lave temperaturer forsikrer han at humøret er på topp. - Det å bygge leir sammen i gruppa skaper godt samhold og er veldig spennende både for dem som har vært på leir før, og for de som aldri har vært med, sier han.

Rognan FSK ved frokostbordet. Fra venstre: Maja, Eli, speiderleder Omar, Eivind og Sander. (Foto: Oda Asphjell).

Rognan FSK ved frokostbordet. Fra venstre: Maja, Eli, speiderleder Omar, Eivind og Sander. (Foto: Oda Helene Asphjell).

En del av NSF

Feyer Puntervold mener det er viktig for Frikirkens speiderkorps å delta når det arrangeres landsleir og med det vise at FSK også er en del av Norges Speiderforbund (NSF). - Vi i FSK har ingen spesifikke oppgaver som vi har ansvar for på leiren, men vi arrangerer rovertreff og ledertreff for alle i FSK. Også prøver vi å promotere oss selv litt ved salg av diverse FSK-effekter, sier han. Til sammen 15 FSK-grupper er med på leiren. - Jeg har allerede fått besøkt en del av dem. Det er veldig gøy å gå rundt og treffe speidere og ledere i gruppene våre, sier korpslederen. Han synes det er spennende å være så langt nord på landsleir. - Her er det lyst hele døgnet, så vi både legger oss og står opp i godt lys. Sola har vi ikke sett så mye til enda og det har kommet en del regn de siste dagene. Men akkurat nå har faktisk sola vist seg litt mellom skyene, sier han. Korpslederen håper å få se midnattssola i løpet av oppholdet, og ser frem til både leder -og rovertreff for FSK. - Ellers håper jeg at speiderne skal få oppleve masse gøy og spennende aktiviteter gjennom dagene som kommer, som igjen vil bidra til at de vil fortsette å være med og reise på leir.

Lyst hele døgnet

Også styremedlem Simen H. Husby fra Nordseter FSK, er fascinert av de lyse sommernettene i nord. - Leiren så langt har vært helt vill! Det er lange og lyse dager, og vi har ikke kommet oss inn i soveposen før langt på natt. Sola lyser hele døgnet, så sovemaskene kommer absolutt til nytte, sier Husby. Han forteller at høydepunktene på landsleiren så langt utvilsomt må være turen til Nordlandsbadet der deltakerne fikk skylt av seg lukten av bål, og ikke minst da luftforsvaret ønsket dem velkommen med en lav «fly-by» på åpningsdagen lørdag 1. juli. Nå gleder han seg til båtturen med sjøspeiderne og til å dra på fisketur. - Også ser vi selvsagt fram til markedsdagen på fredag, der vi slår til med Nordseters markedstradisjon: "Smores" (som ifølge Husby består av en blanding av Mariekjeks, marshmallows og sjokolade). Styremedlem Oda Helene Asphjell er fra Rognan, og derfor vant til nordlandsnaturen og de lyse nettene. - Uansett er det godt å være på hjemmebane og kunne fortelle andre speidere om Salten og hva vi har å by på, sier hun. Asphjell setter pris på å få delta på KL/KS-samlinger (kretsleder/-styremedlem og korpsleder/-styremedlem, red anm), som gir mulighet for å utveksle ideer, opplevelser og erfaringer. På landsleiren håper hun å møte mange nye venner. - Jeg har allerede vandret på langs og tvers av leirområdet sammen med noen fra New Zealand, og det var veldig gøy, hyggelig og lærerikt, sier hun.