Malibilde

Bearbeider inntrykk fra Mali - fortsatt usikkert for misjonsinnsatsen i landet

Tirsdag og onsdag denne uken var nærmere 50 barn og voksne fra Normisjon, NLM, NMS og Frikirken samlet på NMS sitt leirsted Himmel & Hav på Sola til debriefing etter evakueringen fra Mali. - For mange av de som var med på samlingen er nok usikkerhet for hva de siste ukers hendelser i Mali vil bety for misjonsarbeidet og de kristne, større enn frykt og bekymring for egne liv, sier misjonsleder i Frikirken og styreleder i MELM, Terje Bjørkås.

De norske misjonærene fotografert fredag formiddag, 23.mars i Mali: Torstein Baltzersen (Den Evangelisk Lutherske Frikirke), Helge Vatne (Det Norske Misjonsselskap),
Kjersti Gangstø (Norsk Luthersk Misjonssamband), Frode Brügger Sætre (Det Norske Misjonsselskap), Anne Lise Baltzersen(DenEvangelisk Lutherske Frikirke), Åshild Jensen (Den Evangelisk Lutherske Frikirke). Disse er nå i Norge. (FOTO: Privat)

Tirsdag og onsdag denne uken var nærmere 50 barn og voksne fra Normisjon, NLM, NMS og Frikirken samlet på NMS sitt leirsted Himmel & Hav på Sola til debriefing etter evakueringen fra Mali. -Mitt inntrykk er at både voksne og barn opplevde dette som gode og nyttige dager. Helen Christie fra RoB teamet på Modum hadde undervisning i relevante tema knyttet til de opplevelsene våre utsendinger har hatt. Egne opplevelser og undervisningen ble tatt med og samtalt om i mindre grupper. For mange av de som var med på samlingen er nok usikkerhet for hva de siste ukers hendelser i Mali vil bety for misjonsarbeidet og de kristne, større enn frykt og bekymring for egne liv. De nærmeste ukene vil vi bruke tiden til samtaler om veien videre og jeg har innkalt styret i MELM til et ekstraordinært møte i slutten av mai. Vær med og bed om visdom for oss som skal lede denne prosessen videre, sier misjonsleder i Frikirken og styreleder i MELM, Terje Bjørkås.

De siste ukene har Budbæreren oppdatert denne saken fortløpende:

De norske misjonærene er tilbake i Norge. Situasjonen er så alvorlig i Mali at også de afrikanske misjonærene er blitt evakuert til Burkina Faso og de drar nå videre til sine afrikanske hjemland. - Mye tyder på at det arbeides for å etablere en islamsk stat i Nord-Mali - hva det vil si for MELM fremover vet vi ikke, uttaler misjonsleder Terje Bjørkås som også er styreleder i MELM. Han hadde langfredag kontakt med direktør i MELM, Moïse og visedirektør i MELM Frode Brügger Sætre. Bjørkås ber om forbønn for de nasjonale medarbeiderne og medlemmer i menighetene. Tørke og sviktende avling er nå en utfordring for befolkningen.

Styreleder i MELM og misjonsleder i Frikirken, Terje Bjørkås har de siste par ukene hatt mye kontakt med medarbeidere i Mali. De norske misjonærene er nå tilbake i Norge, men afrikanske venner og medarbeidere blir også tatt hensyn til.  Afrikanske misjonærer fra ulike naboland er blitt evakuert til Burkina Faso, men MELM har nå besluttet at de midlertidig skal dra tilbake til sine afrikanske hjemland. 

- Da er jeg på nett igjen! Mange av dere leser nettaviser og ser at utviklingen i Mali går både raskere og lengere enn noen av oss kunne tenke bare for noen dager siden. Det kan synes som om kuppmakerne i Bamako har lagt til rette for en utvikling som som ikke var tilsiktet. Mye tyder på at det arbeides for å etablere en islamsk stat i Nord-Mali - hva det vil si for MELM vet vi ikke, men det ser ut som grensen mellom AZAWAD som den nye staten kalles og resten av Mali går gjennom sentrale deler av vårt arbeidsområde i Moptiregionen. Med de siste dagers utvikling i konflikten er det åpenbart at det ikke er utsikter til at de afrikanske misjonærene kan vende tilbake til Mali i nær framtid. Jeg har det siste døgnet hatt kontakt med Moïse flere ganger og i samråd med Frode som visedirektør i MELM har vi i ettermiddag blitt enige om alle som nå er evakuert til Ouagadougou, så snart det er praktisk mulig reiser videre til sine respektive hjemland. Etter at alle er kommet vel avgårde vil Moïse prøve å komme seg til Sevare for å møte de nasjonalt ansatte i MELM og medlemmer av menigheten. Parallelt med den politiske konflikten er tørke og sviktende avlinger og med det tiltakende matmangel en stor utfordring for befolkningen i regionen.  La oss i denne avgjørende tiden for Mali samle oss i bønn til "Han som er oppstaden" og minne han om alle de kristne i Mali som nå lever i frykt for seg og sine, sier Terje Bjørkås fredag 6.april.

 Mandag 2.april skrev Terje Bjørkås på facebook:  - Ved solnedgang i går kveld ankom våre afrikanske venner Ouagadougou hvor de nå er innlosjert på et katolsk gjestehus. Moïse forteller nå mandag morgen at alle har det bra og er ved godt mot. Tuaregopprøret i nord er nå den mest alvorlige trusselen mot sikkerheten for MELM og våre misjonærer. Opprørerne har i løpet av helgen tatt både Gao og Timbuktu. En representant for Tuaregene sier at de nå har tatt det området de ønsker og ikke vil gå lenger sør, men søndag var det tilløp til panikk i Sevare på grunn av rykter om rebellene ville fortsette sørover mot Douentza og Sevare. Flere utenlandske organisasjoner med kontor i Sevare/Mopti har sendt biler og div. løsøre over grensen til Burkina for å berge det fra mulig plyndring...., skriver Terje Bjørkås.

- Våre afrikanske venner vil bli på gjestehuset i Ouagadougou minimum en uke mens de avventer utviklingen i Mali. Moïse hilser til alle venner i Norge og takker for forbønn og at dere fortsatt vil huske Mali som nå er inne i en svært kritisk fase hva gjelder framtida for demokratiet, sier Bjørkås.

 

- De Vest-Afrikanske statslederne som skulle vært i Mali i dag har gitt kuppmakerne en frist på 72 timer til å gjeninnføre demokrati. Hvis ikke vil det bli iverksatt en total blokade av landet, noe som bl.a. innebærer stengte grenser og stor fare for matmangel. Med dette som bakgrunn har jeg hatt flere samtaler med Moïse i løpet av dagen og vi har nå i ettermiddag konkludert med å iverksette en umiddelbar evakuering av de afrikanske misjonærene. De vil i første omgang reise over grensen til Burkina Faso hvor de vil avvente utviklingen noen dager. Dersom blokkaden av Mali iverksettes vil de fortsette videre til sin hjemland, sier Terje Bjørkås fredag 30.mars. De afrikanske misjonærene som er ansatt i MELM er fra andre afrikanske land og ikke statsborgere fra Mali.

Den alvorlige situasjonen som vi ser nå i Mali startet for 10 dager siden. Sent onsdag kveld i forrige uke gjennomførte en gruppe et militært statskupp i Mali. Det er portforbud i Bamako.

Her følger en oversikt over hva Budbæreren har oppdatert fortløpende i dagene som har gått.

Terje Bjørkås gir følgende oppdatering mandag 26.mars. - Jeg hadde kontakt med Frode Brügger Sætre i går kveld. Han sier at alt er rolig, de kjenner seg relativt trygge, men samtidig usikre på hva tiden som kommer kan medføre. Det synes som om kuppmakerne er relativt "isolert", i den forstand at det er en massiv nasjonal og internasjonal fordømmelse av kuppet. 38 politiske parti, 147 av 147 medlemmer av nasjonalforsamlingen står samlet i kravet om respekt for grunnloven og demokratiet. De krever en snarlig tilbakeføring til konstitusjonell orden og at valget gjennomføres som planlagt. En nyetablerte gruppe, ledet av en av presidentens hovedmotstandere støtter kuppmakerne. Frode antyder at det er stor usikkerhet til hvordan kuppmakerne vil opptre hvis de føler seg presset. Det kan ende med voldshandlinger. Hvis dette drar ut og pengestrømmen fra utlandet stopper opp kan det ganske raskt føre til Matmangel og plyndring - som sannsynligvis da vil rette seg mot hvite utlendinger, sier Terje Bjørkås. De samarbeider tett med UD og håper å evakuere nordmennene så raskt som mulig.

- Jeg har hatt kontakt med både NMS og NLM i dag, mandag. Jeg er blitt enig med NMS at vi planlegger evakuering til Norge så snart det er mulig. Geir er orientert og støtter mine vurderinger.  Begrunnelsen for det er delvis de vurderinger jeg innledet med , men samtidig UDs reiseråd som sier at all trafikk innenlands skjer for egen regning og risiko. Det vil i praksis betyr at våre folk ikke kan bevege seg fritt innenlands selv om situasjonen skulle tilsi det. - Og vi vil sansynligvis være uten forsikringsdekning om noe skulle skje! NLM skal ha møte i sikkerhetskomiteen sin kl 12.00 i dag og vil da treffe beslutning om hva de skal gjøre. De tenker muligens midlertidig evakuering til et naboland for å avvente situasjonen der, sier Bjørkås, som ikke legger skjul på at det er målet å få dem hjem til Norge til påske.

Terje Bjørkås gir  oppdatering på situasjonen i Mali lørdag morgen:

- I går kveld gikk det rykter om et motkupp fra støttespillere til president ATT. Nå lørdag morgen melder Frode fra Bamako at alt er rolig, de har ikke hørt noen tegn til kamper i byen i natt! Ut over dagen i går hørte vi rykter om at både strøm og vann ville bli kuttet og misjonærene foberedte seg med å samle opp vann i alt de har av kopper og kar. I dag forteller de at de fortsatt har både strøm og vann. På franske nettsteder leser vi nå i morgentimene at kuppmakerne er totalt isolert og at det er uklart hvem som egntlig har makten i Mali. Det kan synes som om de delvis mangler kontroll over sine støttespillere. Det har vært flere tilfeller av plyndring, både av privat eiendom og av offentlige bygninger og dette kan fort føre til at folket vender seg mot dem.
I går ettermiddag hadde jeg kontakt med UD og de bekrefter at våre folk er registret hos dem med nøyaktig oppholdssted og at det finnes felles evakueringsplaner for flere vestlige land. Inntil videre følger de utviklingen nøye og avventer en eventuell åpning av grensene. Frode sier at de har løpende kontakt med den norske konsulen i Bamako og med ambassaden i Accra. Så fortsatt føler de seg relativt trygge, og at de har nok av både mat og vann. Enkletvis har de kontakt med sine nærmeste på telefon og mail og de takker for forbønn, sier Terje Bjørkås lørdag morgen. Han følger situasjonen nøye og holder kontakt med Utenriksdepartementet.

Fredag var dette status; - Vi har vært i kontakt med UD her hjemme i Norge og den norske ambassaden i Accra og signalene er entydige. De anbefaler alle nordmenn i Mali å forholde seg rolig innendørs og avvente til forholdene blir mer avklart. En evakuering nå kan ikke iverksettes av enkeltpersoner eller organisasjoner, vi er avhengig av at myndighetene bidrar. Jeg har nå i kveld hatt kontakt med både Bamako og Sevare og de melder at situasjonen er rolig. De afrikanske misjonærene som har sitt arbeid i Douentza vil i fredag bli kalt ned til Sevare for at Moïse lettere kan ha oversikt over de han har ansvar for. Frode Brügger Sætre fra NMS er visedirektør i MELM og den jeg har kontakt med i Bamako. Situasjonen er fortsatt uoversiktlig, på franskspråklige nettsider kan man få inntrykk av at kuppmakerne stort sett består av ynge soldater og underoffiserer og at hærledelsen ikke er involvert i dette. Det gjør nok situasjonen noe mer uforutsigbar enn vi kunne ønske oss. Opprørerne i nord sier at de vil bruke denne situasjonen til å ytterligere befeste sine stillinger og fra Sevare hører vi at flyktningestrømmen som tidligere har gått ut av landet nå er i ferd med å vende sørover, sier Bjørkås som presiserer at misjonærene har det etter forholdene bra:  - Frode sier på telefon fra Bamako nå i kveld at de er ved godt mot. De har foreløpig nok av både sjokolade og godt humør. Han ber meg hilse og takke for forbønn.

Onsdag ettermiddag var det en gruppe soldater som tok over det nasjonale Radio og TV-huset i Bamako. En annen gruppe tok over  nasjonalforsamlingen og presidentboligen. Sent i går kveld var det på det rene at gruppene hadde gjennomført militært statskupp. Dette gjør situasjonen i Mali dramatisk. President Amadou Toumani Toure skal ha blitt avsatt, anklagd for ikke å gjøre nok for å slå ned Tuareg-opprøret i Nord-Mali. 

De militære kuppmakerne annonserte torsdag formiddag at alle grenser, inkludert flyplassen i Bamako er stengt og vil forbli det fram til tirsdag! Det betyr at en eventuell evakuering er blitt noe mer komplisert! Misjonærene melder om relativt rolige forhold, men fortsatt noe spredt skyting i gatene.

Misjonsleder Terje Bjørkås, som også er styreleder i MELM, har løpende kontakt med de norske misjonærene og MELM sitt sikkerhetsråd og generalsekretær Moïse. Bjørkås har også kontakt med UD i saken.

- Bakgrunn for opprøret synes å være misnøye med myndighetenes håndtering av konflikten i nord. Vi har nettopp fått beskjed om at Air France-flyet som skulle lande i Bamako nå i kveld har snudd og returnert til Paris. I samråd med direktør Moïse har jeg derfor anbefalt våre misjonærer å forberede seg på en mulig evakuering, at de samles på et sted og holder seg innendørs til situasjonen blir mer avklart. Situasjonen er alvorlig og jeg oppfordrer alle dere som ber om å legge dette fram for Herren i bønn. Jeg har løpende kontakt med Moïse i MELM i Mali, sier Terje Bjørkås.

Frikirkens misjonærere, NLM og NMS sine utsendinger er alle samlet i boligen hos Anne Lise og Torstein Baltzersen.  Det høres spredt skyting i gatene og situasjonen oppleves noe uoversiktlig. En av våre informanter sier befolkningen er tilfreds med det som har skjedd og har forventninger til at de nye makthaverne skal være i stand til å håndtere urolighetene i nord på en bedre måte. UD følger situasjonen nøye og vil koordinere en eventuell evakuering i samarbeid med andre vestlige ambassader. Men foreløpig holder misjonærene seg innendørs og avventer situasjonen. Terje Bjørkås har fortløpende kontakt med de norske i Mali og alle tre organisasjonene samarbeider om evakuering.

Saken blir fortløpende oppdatert.