Ingrid-Heskje

Nytt samtalespill for ungdom

FriBUs nye samtalespill ”Teens” er for ungdom i alderen 14-19 år. Det tar opp aktuelle temaer som skal gjøre det lettere å snakke åpent og ærlig om liv og tro i en trygg ramme.

Ifølge prosjektleder og seniorrådgiver i FriBU Ingrid Halvorsen Heskje, egner spillet seg best til bruk i grupper med ungdommer sammen med en voksen eller eldre leder. – Men selvfølgelig kan foreldre og ungdommer også bruke det hvis ungdommene er klare for å snakke med foreldre om disse temaene, presiserer hun. – Det er uansett viktige temaer som MÅ snakkes om, og som vi snakker alt for lite om. Når Liv Heidi Bjelland (ungdomsarbeider i Klepp Frikyrkje, red.anm.) og jeg hadde med oss menighetsungdommer som fikk lov og skrive og spørre anonymt om hva de ville, så vi fort at dette var riktige temaer for oss som arbeidet med dette samtalespillet, sier Heskje. – Som sagt er det modige spørsmål som noen voksne sikkert vil reagere på, men det er viktige spørsmål. Og som vi har skrevet i introduksjonen til spillet: NB! Ta ut spørsmål som du selv synes er for utfordrende å samtale om, eller som du vet kan være for belastende for enkelte i gruppa, råder hun.

Ingen fasitsvar

Spillet er delt inn i seks forskjellige temaer: Tro og tvil, medier og verdier, sex og rus, sorg og redsel, selvtillit og grenser, og kjærlighet og relasjoner. Hvert av temaene har sin egen farge, som gjenspeiles på terningen. - I tillegg er det laget to kategorier: Life-skills og Ledelse og Karakter. Disse to kategoriene kan brukes alene i for eksempel ledergrupper som bevisstgjøringsmetode og ledertrening, eller kortene kan kombineres med de andre temaene, forklarer Heskje. Kategoriene har samme farge på kortene som to av de andre temaene, slik at terningen med seks farger kan brukes, forklarer Heskje. Hun understreker at dette spillet er et samtalespill, og ikke et fasitspill. – Det vil si at samtalen, undringen og spørsmålene må få mye plass. Lederen får ikke ”presse” fasitsvar på ungdommene. Dette er et spill der ungdom og leder sammen svarer på spørsmålene, og det er lov å være uenige. Heskje råder (voksen)lederen til å sette seg inn i spørsmålene i forkant. – Det er viktig at lederen ivaretar ungdommene under og etter spillet. Spørsmålene kan oppleves utfordrende og direkte, og ungdom kan reagere ulikt etter livserfaring og personlighet, påpeker hun.

– Vær deg selv

– Derfor er det viktig at lederen er følsom for ungdommenes behov for å bearbeide såre temaer utenom gruppa, og tilrettelegger for dette. Heskje understreker at det er viktig å skape gode rammer rundt samtalene, for å oppnå trygghet. – Vær obs på at ungdommer kan slite med noen av disse temaene. Da er det kanskje desto viktigere å kunne gi dem rom til å være ærlige, undrende og reflekterende, sier hun. – Tenk gjennom sted for samtalen, hvem som skal introdusere og at lederen av gruppen tør å lede samtalen dersom den blir krevende. Og ikke minst: Gled deg til å snakke med ungdommene om livsviktige spørsmål! Se dem, gråt sammen med dem og le sammen med dem. Vær deg selv! Spillet er tenkt å brukes i smågrupper/bibelgrupper/cellegrupper i menighet med en voksen eller eldre ungdom tilstede. Men det er også fullt mulig å bruke i jente- og guttegrupper på skolen eller fritidsklubben. Prosjektgruppa som har vært med å utvikle spørsmålene er: Prosjektleder Ingrid Halvorsen Heskje i FriBU, ungdomsarbeider i Klepp Frikyrkje Liv Heidi Bjelland, FriBU-pastor i Kristiansand Frikirke Stein Arve Grårud, daglig leder i FriBU Håvard Haugland, og en ungdomsgruppe fra Klepp. Designer er Oddbjørn Myklebust, fra TUBBdesign. Spillet kan kjøpes på FriBUs nettbutikk.