menighetsplanting-london20161

Nye fellesskap når nye mennesker

Synoden har vedtatt et mål om å plante ti nye menighetsfellesskap i perioden 2015-2020. Dagene 3.-7. mars var derfor 25 frikirkefolk på studietur til London, for å lære mer om menighetsplanting og misjonale menigheter. Pastor Geir Langen fra Sula Frikirke, forteller her fra turen. Fra venstre: Kari Langen, Marius Hammer, Ivar Johnsen, Unni Westli, Rannveig Hammer og Sidsel Lauten utenfor Hope Church Islington.

Frikirketorgets satsingsområde på menighets- og medarbeiderutvikling la sine stabsdager til London. En gruppe ledere fra Sunnmøre og to av lederne fra Bergen Frikirkes planting i Sandviken var med. Og ikke minst tolv unge voksne fra Hamar, hvor en del er med på lederrekrutteringskurset «Akademiet» og de øvrige med i det nylig oppstartede Unge Voksne-arbeidet «Støperiet». 

Studieturen var et internasjonalt samarbeid, og vi var sammen med menighetsplantere og ledere fra Sverige, Tsjekkia og Slovakia. Dagene inneholdt besøk hos og samtale med ledere fra tre nyplantede menigheter, møte med en av lederne for en bevegelse av misjonale fellesskap innen den Anglikanske kirke, gudstjenestebesøk i forskjellige menighetsplantinger, samt undervisning og refleksjon internt i den norske gruppen. 

Når nye grupper

Dagene var av stor betydning relasjonelt for deltakerne, hvor vi ble godt kjent på tvers av alder og menigheter. Det var virkelig inspirerende. Vi fikk også større forståelse for behovene for å plante nye menigheter og fellesskap. Å plante nye menighetsfellesskap er nært knyttet til misjonsoppdraget i det nye testamentet. Det viser seg at nye menighetsfellesskap når mennesker kirken ellers ikke ville kommet i kontakt med. Og at kirkesamfunn som ikke planter menigheter går tilbake, mens kirkesamfunn som planter nye menigheter vokser. Dessuten blir Europa stadig mindre kristent. Gudstjenestebesøket i den anglikanske kirke sank for eksempel med tolv prosent i perioden 2004-2014. Andelen mennesker som tror at Jesus bare er en mytisk figur som aldri har levd er over førti prosent i England, og svært få har noen gang tenkt at kirken skulle være noe for dem. Behovet for menighetsfellesskap som prøver nye metoder for å nå disse menneskene er stort!  

Studieturen har også vist oss at menighetsplanting ikke nødvendigvis trenger å innebære planting av fullstendig selvstendige menigheter. Stadig flere menigheter planter nye fellesskap rettet mot spesifikke målgrupper, enten geografisk eller kulturelt, og som fortsetter å være under menighetens eksisterende lederskap. Et godt eksempel på dette er Bergen Frikirkes satsing på studenter og unge voksne i Sandviken.

Årlig reise 

Ved å plante menigheter forsterker vi samtidig fokuset på misjons- og evangeliseringsoppdraget i eksisterende menigheter. Alle menigheter i Frikirken bør stille seg spørsmålet: «Hva med oss? Skal vi plante menighet? Eller et nytt menighetsfellesskap? Eventuelt når?» 

Studieturen er blitt en årlig reise som hjelper oss til å skape et miljø for menighetsplanting i Frikirken, og til å skjerpe fokuset vårt på dette. Er du nysgjerrig på menighetsplanting, så ta kontakt med Øivind Augland. I mars neste år går turen til Berlin, hvor vi skal besøke nye spennende nyplantede menigheter og ledere. Du er velkommen til å være med!