Sigrun-Sundet-Sandstad

Ny barne- og ungdomspastor i Stavern

Søndag 14. februar ble Sigrun Sundet Sandstad ordinert og innsatt som barne- og ungdomspastor i Stavern Frikirke, og menigheten har dermed tre pastorer i deltidsstillinger. På bildet er noen av barna som deltok på ordinasjonsgudstjenesten. Bakerst fra venstre: Pastor Ane Gunhild A. Sveen, tilsynsmann Gunnar Johnsen og barne- og ungdomspastor Sigrun Sundet Sandstad.

- Har du noen gang drømt om å bli pastor, Sigrun?

- Nei, aldri!

- Men du er ikke den første ordinerte i slekta?

- Det stemmer, jeg er faktisk 5. generasjon ordinert i rett linje. Min tippoldefar ble ordinert til eldste i menigheten på Ytterøya i 1888. Også de neste forfedrene mine var ordinert til eldste, og far min er eldste, men jeg er den første som er ordinert til pastor. På morfars side er jeg i slekt med Hans Nilsen Hauge, så menighetsarbeid er kanskje noe som ligger i genene.

- Hvorfor valgte du å jobbe med barn i menighetssammenheng?

- Etter at jeg begynte som menighetspedagog i Manglerud menighet, opplevde jeg det veldig givende når foreldre og barn følte seg hjemme i kirka. Jeg opplevde det meningsfullt å fortelle barn om Jesus. Når jeg sjøl har hatt denne tryggheten i livet, er det fint å kunne gi det videre til neste generasjon.

- Du har jobbet et år i halv stilling som barne-og ungdomsarbeider i Stavern Frikirke. Hvorfor tror du menigheten ønsket å gjøre om stillingen til barne-og ungdomspastor?

- Jeg tror lederskapet ønsket å oppvurdere arbeidet blant barn – og etter hvert unge. (I dag er det bare en ungdom i menigheten). Det nærmer seg 50 barn i menigheten, og det er mange i en liten menighet. I tillegg er det en del barn av foreldre som ikke hører til menigheten, men som er i fellesskapet. Eldsterådet ønsket å synliggjøre hyrdeansvaret overfor barna. Jeg tror også det var viktig for eldsterådet at jeg blir med i lederskapet med tanke på å ta avgjørelser som gjelder barna.

- For 7-8 år siden hadde medlemmene i menigheten en høy gjennomsnittsalder med få eller ingen barnefamilier. Hvilke «kirkevekstgrep» har menigheten tatt for å få til denne veksten av særlig unge barnefamilier?

- Det er vel ikke tatt spesielle grep, men jeg vet mange har bedt om vekst, særlig av barnefamilier. Noe som jeg tror har vært viktig for veksten, er at de nye har fått rom til å være seg sjøl, og de har fått anledning til å være med å prege utviklingen i menigheten, særlig gjennom opprettelsen av Utvidet eldsteråd der de nye er med i lederskapet. De eldre har vist stor raushet overfor de nye som har kommet til menigheten, og de endringene som er foretatt.

- Du har sjøl så å si vokst opp i Stavern Frikirke. Ser du på dette som en fordel eller en ulempe?

- Det kan være begge deler. Det vil alltid være en utfordring å være f. eks. lærer eller pastor på hjemstedet eller et lite sted der alle kjenner alle. Jeg vil likevel framheve fordelene ved at en f. eks. ikke behøver å bruke tid på å gjøre seg kjent med mennesker og kultur på stedet.

- Du er også sanger, får du brukt sangen i arbeidet som barne- og ungdomspastor?

- Det blir jo noe sang på familiegudstjenester og i forbindelse med «Knøttesang». Jeg synger også noe på vanlige gudstjenester, men da som frivillig.