37588569_10156269412611368_8874814249415737344_n
Kjetil Gilberg holdt tale fredag 20. juli i Stavernhallen under Visjonsfestivalen. (Foto: Geir Arne Johansen).

Når livet slår sprekker

- Selv om vi ønsker å være vellykket, er det i sprekkene i livene våre at Guds omsorg og godhet får skinne, sier pastor og forfatter av boken "Det skinner gjennom", Kjetil Gilberg.

I boken som kom ut i fjor høst, reflekterer Kjetil Gilberg rundt store spørsmål: "Hvem er du? Og hvem tåler at du er som du er? Kan noen elske meg når jeg er avslørt? Hvorfor berører svakhet mer enn styrke? Hvorfor er vi så redde for døden"? Han deler historier og øyeblikk fra andres og eget liv, der det rakner. "Så får det briste eller bære. Og selv om vi bærer på ønsket om å være vellykket, er det i sprekkene i livene våre at Guds omsorg og godhet skinner gjennom", skriver han.

I juni holdt Kjetil Gilberg et seminar basert på bokens tema under Frikirkens arbeidermøte, og fredag formiddag talte han på Visjon, som for øvrig har fått lov til å bruke bokas tittel "Det skinner gjennom" som årets tema på festivalen.

Til de fremmøtte i Stavernhallen beskrev Gilberg befrielsen og styrken det gir å forankre livet hos Jesus. Lik et tre, som står stille og rotfestet. Som bare står der, og gjør ingen ting. Det henter og puster inn alt det trenger. - Jeg synes det høres deilig ut, å ha det som treet. For jeg stresser hver dag for å være en god far, en god ektemann og god i jobben min. Så for meg høres det deilig ut å av og til bare kunne gjøre ingen ting, sier Gilberg.

- Jesus var ikke opptatt av å bli imponert, men berørt. Han var opptatt av mennesker som sleit, som var utstøtt og forlatt. Og han snudde opp ned på alle våre idealer: Salige er de fattige. Salige er de som sørger. Salige er de ydmyke. Jesus dukker opp og løfter opp alle som sliter. Høres det ikke deilig ut, å kunne feste sin lit til Jesus og ikke til seg sjøl? Hvis vi forankrer livet i Jesus, har livet en grunnleggende verdi, også i tørketida og når livet slår sprekker.

Kjetil Gilberg har snakket om temaet i mange år i Oslomenigheten Kraftverket, hvor han er pastor. I boken "Det skinner gjennom" går han dypere ned i materien og under seminaret på arbeidermøtet delte han historier fra boken. Som da han ble oppringt fra en fortvilet far med to voksne døtre, som ikke hadde snakket sammen på fem år. Nå nærmet det seg jul, og farens høyeste ønske var å bringe familien sammen igjen. Kunne pastoren hjelpe døtrene hans mot forsoning? Beskyldningene om brutte løfter og invaderte grenser var gjensidige og harde. Gilberg var nær ved å gi opp, da den ene søsteren til slutt senket guarden og ba søsteren om tilgivelse.

- Jeg har aldri opplevd noe hvor kontrasten er så fundamental. Det gikk fra beksvart til det beste stedet i verden å være, fortalte Gilberg under arbeidermøtet. - Jeg er helt sikker på at disse søstrene ikke kunne blitt venner uten at den harde fasaden slo sprekker. Det er når det perfekte slår sprekker, at det vakreste kan skje.

Tilbake i Stavernhallen på Visjon, understreker Gilberg at det ikke er vi som skal skinne. Det er Guds godhet som skal skinne gjennom oss. - Vi kan bære like mye frukt når vi står midt i en krise. Midt i en skilsmisse. Når vi er syke. I Galaterne 5, 22-23 beskriver Paulus Åndens frukt: "Åndens frukt er kjærlighet, glede, fred, langmodighet, vennlighet, godhet, trofasthet, ydmykhet og selvbeherskelse." Jeg unner alle å bli kjent med han som sa: "Kom til meg dere som strever, jeg vil gi dere hvile". Gang på gang kan vi se når Jesus møter de svakeste, at han blir berørt og løfter dem opp. At han har et stort bankende hjerte for de svake.