halvard-passbilde
Halvard Myhren har vært pastor i Arendal Frikirke i 22 år. Han ble takket av under gudstjenesten 18. juni, sammen med eldste gjennom 35 år og pastor de tre siste årene, Johan Jørgen Aurebekk. (Foto: Budbæreren arkiv).

Halvard Myhren takket av som pastor

«Vår allsidige pastor Halvard Myhren avslutter en lang og tro tjeneste», skriver Marit Gartha Larsen i en hilsen på vegne av menigheten i Arendal Frikirke.

«Kristen har jeg vært hele mitt liv, og kallet til pastor fikk jeg nok før jeg var konfirmant», forteller Halvard Myhren - pastor i menigheten vår de siste 22 årene. Juniorforeningen i Arendal Frikirke var viktig for ham, og han var som ung ivrig til å vitne. Budskapet om Jesus måtte alle få høre. Etter et års jobb på Sjømannskirken i Israel var kallet så sterkt at han gikk tre år på Frikirkens bibel og menighetsseminar, før han allerede som 22-åring ble hjelpeforstander i Oslo Østre Frikirke. Han var med på å plante menighet i Lillestrøm/Strømmen-området og ble pastor der i fram til 1981. Deretter fikk han kall i Skien. Den stillingen hadde han i 8 år. Neste stoppested var Flekkefjord, før han etter oppfordringer takket ja til kallet i hjembyen Arendal i 1995. Alene som pastor i Arendal Frikirke, var det nok av oppgaver å ta fatt på. Det måtte prioriteres etter beste evne, men han kan fortelle at han raskt oppdaget at han var kommet til en menighet med mange dyktige frivillige medarbeidere.

Samvær med mennesker

På spørsmål om hva som har betydd mye i tjenesten i Arendal, tenker Halvard seg litt om før han svarer: «Det må være samværet med mennesker». Det at alle mennesker har noe å gi og at alle er verdifulle, opplever han som så interessant og givende. Halvard er svært opptatt av at alle skal føle seg ivaretatt. Han nevner besøkstjenesten, supertirsdag, mannsgruppa, formiddagstreffet og «suppe for 7» som lavterskeltilbud og gode treffsteder. Han synes det har vært spesielt flott å kunne møte våre nye landsmenn. Å oppleve at noen av disse har kommet til tro, har vært sterkt. Begravelser, dåpssamtaler og konfirmasjonsundervisning er også oppgaver han setter høyt. Å knytte kontakter med de menneskene som er litt perifere i menigheten, mener Halvard er nødvendig å prioritere. Han blir engasjert når han sier at kristne ikke må isolere seg i en ghetto. Da opplever han at vi svikter vårt kall som kristne. Han kan fortelle at en av de bønnene han ba mye da han startet sin tjeneste i Arendal var: «Kjære Gud. Hjelp meg å knytte kontakter både i og utenfor menigheten». Mange av oss som kjenner Halvard, vil vel si at denne bønnen er oppfylt.

Forkynnelsen

Forkynnelsen har naturligvis stor plass i et pastorhjerte. Halvard kan fortelle at han føler seg privilegert som har som jobb å formidle Ordet som gir livet mening, innhold og verdi. Å forberede en preken gir ham mye, og han opplever det fantastisk å ha Guds ord som arbeidsredskap. Vi som hører Halvard preke, nyter godt av all hans kunnskap, entusiasme og evne til å ha en «rød tråd» og gode poeng.

halvard-myhren-taler

Skrivingen

De som har hørt Halvard fra talerstolen, har sannsynligvis også lagt merke til at han er en stor poet. Over 2000 dikt har det blitt etter hvert, om alt det som opptar pastor Myhren. Skrivingen startet i 1990, da Halvard skulle på en lang togtur. Da ville han benytte tiden til å lese seg gjennom hele Bibelen fortløpende, med tanke på å lage en liste over bibelske personer. Han kom hjem med en liste på hundrevis av navn som han ikke bare kunne legge fra seg. Etter dette fikk han ideen om å skrive en andaktsbok med et navn fra Bibelen for hver dag. Siden har han skrevet to bøker til: «Kranselaget», som er en samtidsroman, og «Ilden og skyen», som handler om Israelsfolkets ørkenvandring.

Israel

Når vi kommer inn på Israel, blir pastoren ivrig. Som 18-åring søkte Halvard jobb ett år i Sjømannskirken der. Dette året viste seg å sette dype spor, og han kjenner dette landet fra innsiden. Han har nære venner i Israel, og har besøkt landet 30-40 ganger. Når han reiser til Israel opplever han å reise til sitt andre hjemland. Formann i Frikirkens Israelsmisjon har han vært i flere år. Halvard opplever at det er trosstyrkende at de profetiske ord i det gamle testamentet oppfylles i vår historie, og at antall kristne menigheter der stadig vokser.

Mange interesser

Det mangler ellers ikke interesser hos denne mannen. Alle som kjenner ham, vet at hans sportsinteresse ligger noe over gjennomsnittet. Han kan fortelle at alt som minner om spill, konkurranser og quiz engasjerer ham. Han har vært med i en bowlinggruppe i mange år, og både bordtennis og biljard er spill han synes er moro. Foto har vært en fin avkobling, og bildene har han blant annet brukt til å illustrere diktene sine.

Sykdommen

Lange arbeidsdager og høyt engasjement på tross av sykdom og daglige smerter. Hvordan går det an? Halvard smiler godmodig og forteller at selv om han har slitt med helseplager, har han alltid hatt fokus på alt som er positivt. Hans enkle filosofi er at hvis man tenker mest på det positive, så kommer man alltid ut i pluss! Han har opplevd at arbeidet har vært medisin og trivselsfaktor. «Vond kropp er noe annet enn å ha det vondt inni seg, og jeg har alltid hatt det godt med Gud og med menneskene rundt meg», sier Halvard. Det er fascinerende at han forteller om daglige hodesmerter, men når han går opp på talerstolen og skal holde en preken er alltid smertene borte.

God menighet

Halvard ønsker å formidle at Arendal Frikirke har vært en svært god menighet å være pastor i. Han har opplevd omsorg og varme, forbønn, mange positive tilbakemeldinger og mange gode medarbeidere. Dette har gitt ham trygghet og glede i tjenesten. Den nye given som kom med nytt kirkebygg synes han var fantastisk å være med på, og utviklingen i menigheten har vært stort å være en del av. På tross av stor kunnskap, forteller pastoren vår at han likevel ikke alltid blir klok på Gud. «Men jeg har forstått at Han er god og at Han gir evig liv. Det holder for meg», avslutter han. Menigheten takker Halvard for alt han har betydd for Arendal Frikirke, og ønsker ham en god pensjonisttilværelse. Kjenner vi ham rett, vil han nok fremdeles benytte anledninger til å få formidlet budskapet om Jesus.