julekrybbe-foto-Veslemoy-Auberg- (3721x2074)

10.desember

Idag er det Josef som får vår oppmerksomhet. Hver dag i desember kan du finne tips og hjelp til en alternativ adventskalender på denne nettsiden, en "tro i hjemmet"- kalender. Vi ønsker på en enkel måte å gi hjelp til å bringe julebudskapet inn i adventstiden.

Foto: Veslemøy Strømsbo Auberg

Andakt - Josef!

Det kan ikke ha vært enkelt å være Josef. Da Josef fikk høre at Maria var gravid, så ville han gjøre det slutt med henne. For han syntes ikke det var rett at de fortsatt skulle være sammen når hun var gravid og barnet ikke var hans. Josef ville ikke føre skam over Maria. Jeg tenker at det her var Josefs måte å vise Maria kjærlighet, han lagde ikke oppstyr, det står ingenting om at han ble sint. Det står rett og slett  at han "ikke ønsket å føre skam over henne". Gud hadde en plan for Josef også, han sendte en engel til han i en drøm. "Vær ikke redd for å ta Maria hjem til deg som din kone" sa engelen. Da Josef våknet neste morgen gjorde han som Herrens engel sa!

I fortsettelsen får vi med oss at Josef har omsorg for Maria, og det lille barnet. Han tar dem med seg til Betlehem slik keiser August befaler. Josef har kjærlighet og omsorg for Maria og det lille Jesu barnet. Han verner om dem, og når Herrens engel på ny viser seg i en drøm, så forstår han at familien igjen må reise slik at kong Herodes ikke får tak i Jesusbarnet. Jeg ser også ofte for meg at Jesus som barn er med Josef og snekrer, pappaer er viktig og jeg er sikker på at Josef var viktig for Jesus!

Josef er et stort forbilde, en ekte helt! På hans tid var det helt uakseptabelt å bli gravid uten å være gift. Det kan ikke ha vært særlig enkelt for Josef å formidle at det var "Den hellige ånd" som hadde gjort det. Sannsynligvis var det mange som baktalte Josef, det gikk trolig mange rykter. Han stod rakrygget! Viste omsorg, tok seg av familien og adopterte Jesus som sin sønn. I Bibelen er det ikke viet mye plass til Josef, men Gud visste hva han gjorde da han lot Maria og Josef bli Jesus sine jordiske foreldre. Jeg tror Gud brukte Josef til å vise Maria sin kjærlighet og omsorg. Gud hadde jo gitt Maria et oppdrag, og han gav Josef et viktig oppdrag i å hjelpe Maria med det oppdraget. De ble en enhet!

Josef er et stort forbilde for hvordan vi bør vise omsorg og kjærlighet. Det er ikke så mange som får helt spesielle oppdrag av Gud. Men Gud ønsker at vi alle skal vise kjærlighet og omsorg for de som vi har rundt oss. Vi har mye å lære av Josef!

Bønn Kjære Gud, hjelp oss til å vise kjærlighet og omsorg.