1.brigt-oystese (928x566)

Vil redde jord i Etiopia

Det haster med å redde Etiopias jord, mener tidligere Etiopia-misjonær Brigt Øystese. På tre generasjoner er nesten 90 prosent av skogen borte, og med avskogingen forsvinner matjorda. – Situasjonen er svært dramatisk sier Øystese, som mener at bedre, bærekraftige boliger og husholdninger er avgjørende for landets fremtid. Bildet viser Øystese i samtale med Yared Teshome, som er en nøkkelperson i byadministrasjonen i Ambo. De diskuterer hvorvidt Ambo kan bli en modellby for bærekraftig og trebesparende husholdning.

– Et tradisjonelt bolighus i Etiopia har en levetid på om lag ti år. Det bygges av trestokker som settes rett i jorda. Der blir det raskt angrepet av termitter og råte. Så må nye trær felles for å bygge nye hus, og med trærne forsvinner den organiske matjorda som skogen og røttene holder på. Miljøet lider, matproduksjonen rammes og for folket er dette en fattigdomsfelle, forteller Brigt Øystese. Han kom hjem til Norge for cirka sju år siden, etter å ha vært Frikirkens utsending i Etiopia. Da gjenopptok han sitt tidligere liv som byggmester, men klarte ikke å slippe taket i landet han forlot. Det en gang så frodige landet hvor naturressursene og matsikkerheten i dag er under sterkt press, mens befolkningen øker.

Hjelp til selvhjelp

I Etiopia jobbet Øystese med et utviklingsprosjekt i en landsby, som Frikirken støttet. I den forbindelse satt han opp et hus bygget etter Adobe-prinsippet, en av verdens eldste byggeskikker. Året var 2004. Ti år etter står huset like solid. Rød afrikansk soltørket jord blandet med strå ble pakket i trekasser. Det ga en tung masse som samtidig var luftig, og sammen med en termittsperre holdt det termittene unna. – Et hus bygget på denne måten er like billig som dagens hus og det har en levetid på minst tretti år, påpeker han. Fordi folket i Etiopia trenger drahjelp for å komme ut av den onde sirkelen med avskoging, erosjon og fattigdom, har Brigt Øystese opprettet non-profitt organisasjonen Solid Earth Africa (SEA). Målet er å kunne bidra til et sunnere klima, bærekraftige hjem, bedret økonomi i husholdningene og bedre helse. – Vi ønsker å jobbe for en kompetanseheving av husbygging i Etiopia. Vi fasiliterer, og familiene skal selv betale og være med og bygge sine hus.

Miljø- og bistandsarbeid

– For å kunne bygge et Adobe-hus hus må man også forplikte seg til å ha en trebesparende ovn. Det tradisjonelle bålet med tre steiner er kanskje den største tretyven i Afrika, ifølge Øystese. - Vi tror at huset og hjemmet kan bli et NAV og motor for et håndgripelig og folkelig miljøarbeid som letter miljø og økonomi. Håpet er også at dersom vi kommer godt i gang med arbeidet og får godt samarbeid i Etiopia, kan dette være med på å spre mer kunnskap om solcelleteknikk, bedre sanitæranlegg, cisterne samling av regnvann, god avfallshåndtering, biogass og andre komponenter som gir bedre bærekraft i samfunnet. Øystese er tydelig på at dette først og fremst er et miljøarbeid og ikke et misjonsarbeid. Like fullt er arbeidet med klima, miljø og fattigdomsbekjempelse en del av den verdensvide kirkes ansvar og oppdrag, mener han. Han får støtte av sin pastor, Gunnar Johnsen i Oslo Storbymenighet. – Prosjektet springer ut av Frikirkens misjonsarbeid og misjonærer som var utsendt fra Oslo Storbymenighet. Flere fra Storbymenigheten er sterkt involvert i prosjektet, og det har blitt naturlig for oss som menighet å støtte arbeidet, sier Gunnar Johnsen. – Vi ønsker at de som går i Storbymenigheten skal være med å gi støtte samtidig som vi prøver å gi det vi skal til Frikirkens misjonsarbeid for øvrig, understreker han.

- Er knapt noe bedre vi kan gjøre

Gunnar Johnsen mener prosjektet er svært miljøvennlig og framtidsrettet. - Slik jeg ser det handler hele prosjektet om å møte viktige behov for bedre og billigere hus hos den vanlige mann og kvinne i Etiopia, samtidig som det kan bli et viktig redskap i kampen mot avskoging og for en mer bærekraftig livsstil, sier han. – Det er sterkt forankret i kirken og kirkelig tenkning både i Norge og i Etiopia. Jeg mener at det også går rett inn i Frikirkens satsing på misjonale menigheter. For en kirke som er satt til å elske verden, er det knapt noe bedre vi kan gjøre, sier Johnsen. Prosjektet kan støttes ved en årlig medlemskontingent eller ved å bli fast giver. – Har man særskilt kompetanse kan man også være med å gjøre et stykke arbeid. Den enkelte får selv finne den mest naturlige måten å støtte prosjektet på, oppfordrer Johnsen. Frikirkens ledelse stiller seg svært positive til prosjektet. – Vi vil oppfordre folk til å støtte opp om dette miljøengasjementet, men Frikirken har dessverre verken ressurser eller strategi til å gå inn med økonomisk støtte til dette nå, sier misjonsleder i Frikirken Terje Bjørkås. Leder i Frikirkens Klimautvalg Kjell Petter Wiik, sier til Budbæreren at Klimautvalget er orientert om SEA-prosjektet og at de skal se nærmere på det. – Ta gjerne kontakt for å bli medlem i Solid Earth Africa (SEA), sier Brigt Øystese.