bilde2-etiopia

TV-aksjon som gjør en forskjell

- Dette er det beste vannet jeg har smakt, sier Kirkens Nødhjelps generalsekretær, Anne-Marie Helland. Kilden hun drikker av, slukker ikke bare tørsten. Den fjerner fattigdom. 19.oktober går årets TV-aksjon av stabelen. Kirkens Nødhjelp, som Frikirken står bak, har fått tildelt årets TV-aksjon.

I landsbyen Koka, i Oromiaregionen sør i Etiopia er lokalbefolkningen samlet rundt den to uker gamle brønnen, boret og bygd av et vannteam fra Kirkens Nødhjelps lokale partnerorganisasjon. Historiene er mange:

- Før brukte vi mange timer på å hente vann, forteller en kvinne.

- Ofte måtte vi drikke vann fra dammer som også dyrene drakk av, sier en annen.

- Barna våre var plaget av diaré og sykdommer, istemmer en tredje.

Én million mennesker i Etiopia har fått rent og trygt vann gjennom Kirkens Nødhjelps vannprosjekter. Nå går det et «vannskille» også i Koka-folkets liv. Den nye brønnen utgjør all verdens forskjell for hvert eneste menneske i landsbyen.

Siden 1947 har Kirkens Nødhjelp gjort en forskjell for, og sammen med, de menneskene som trenger det mest.

Kirkens Nødhjelps historie går tilbake til tiden etter andre verdenskrig. Da Europa lå i ruiner var det de sivile i Frankrike, Nederland og Belgia som fikk hjelp. Men kirkens folk så at nøden var enda større i det sønderknuste Tyskland. «Menighetspleiernes Landsforbund» vedtok i 1947 å sette i gang en aksjon for nødlidende mennesker i Tyskland. Dette engasjementet vokste etterhvert til Mellom-Europa og Midt-Østen, og fikk navnet Kirkens Nødhjelp.

- Kirkens Nødhjelp tror at mennesker som lever i fattigdom selv er i stand til å skape en bedre tilværelse. Men da må de av og til få litt hjelp; som til å bygge en brønn, sier Helland engasjert.

Med en trygg vannkilde midt i landsbyen kan jentene nå gå på skole, istedenfor på vandring etter vann. Voksne og barn får bedre helse, og det gir mer tid både til utdanning og innteksgivende arbeid.

- De får rett og slett flere muligheter til å finne sin egen vei ut av fattigdom.

Kampen mot fattigdom er den viktigste kampen Kirkens Nødhjelp kjemper, gjennom akutt nødhjelp, langsiktig bistand og påvirkning av politiske prosesser. Å gi mennesker varig tilgang til vann er å gi de tilgang til muligheter som kan skape varig endring: Helse, skole og jobb forhindrer fattigdom.

I Koka har landsbyen valgt en vannkomité som har ansvar for å drifte brønnen. Alle komiténs medlemmer er kvinner. De krever inn en liten avgift fra innbyggerne, den lønner en mekaniker som vedlikeholder vannpumpa. Vann er fremdeles kvinnenes oppgave, men med nøkkelen til brønnen og alle vervene i vannkomitéen får de nå økt innflytelse i samfunnet.

Av de rundt 1.4 miliarder mennesker som lever i fattigdom i dag utgjør kvinner over 70 prosent. Kirkens Nødhjelp ser på styrking av kvinners rettigheter som en forutsetning for å redusere fattigdom. Det handler om lik tilgang til ressurser og makt.