arendal-frikirke-junior-60-tallet
Opptil 80 ungdommer kunne delta på "Junior" på fredagskveldene i Arendal Frikirke på 60-tallet. Nå inviteres gamle deltakere til mimrefest.

"Skal du på Junior?"

I artikkelen mimrer Torstein Nilsen om all moroa ungdommene hadde i Arendal Frikirke på 60-tallet. Helgen 25.-26. mars er det klart for mimrefest, for gamle "Junior"-deltakere.

Mange kjenner spørsmålet, og minnes med glede fredagskveldene på femti- og sekstitallet. Med enkle midler samlet Juniorforeningen i Frikirken ungdom i alderen 12 til 18 år til latter og alvor i et, med dagens øyne, stusselig kjellerlokale. Her var det ingen digitale hjelpemidler eller mobiltelefoner. Platespilleren var nok kjent, men popmusikk hadde ikke nådd den store gjennomslagskraften. Det Frikirken kunne tilby var vennlige voksne, underholdning, allsang og selvfølgelig noen ord fra Bibelen.

Tid for optimisme

Etterkrigstiden frigjorde store ressurser og mye optimisme. Landet skulle bygges på nytt, og familiene hadde tro på fremtiden. Store barnekull utfordret samfunnet. Nye skoler ble bygget. Skolekorpsene hadde enda beskjeden plass, mens fotball og turn var aktiviteter. Lørdagskvelden var barnetimen på radioen en sikker vinner. Evnen til å lytte var antakelig noe høyere enn i dag: Alle hadde godt innblikk i livet på Langåsen pensjonatskole, der Stompa og co skapte små og store bruduljer. Men tilbudene var begrenset, og uka hadde sju kvelder. Seks dager var skoledager, så kveldene måtte benyttes. Ungdom fra store deler av Arendal stiftet bekjentskap med Junior i Frikirken. At det skjedde i en kirke var kanskje mer et pluss enn et minus. Ingen foreldre nærte bekymring for å sende sine barn ut på fredagskvelden. At kjente lærere stilte som ansvarlige styrket både tilliten og programmet. Majoriteten av de som møtte på Junior hadde ingen annen tilknytning til Frikirken.

Men hvorfor kom de på Junior?

Tilbudet var enkelt. Det viktigste trekkplasteret var nok gutter og jenter i samme alder. Det sosiale behov er ikke av ny dato, og ryktene om fredagskveldene i Frikirken nådde langt ut over menighetens egne barn. Tilbudene var begrenset på denne tiden. Ønsket om å treffe jevnaldrende var nok sterkt, og alt som smakte av underholdning slo godt an. Foreningen har i perioder hatt egen avis med rare nyheter og selvsagt vitser. For Frikirken har det alltid vært av betydning å formidle Bibelen og den kristne tro. Mange var innom Junior en gang eller to, men mange var trofaste. Det kunne være både 70 og 80 på en slik kveld.

Leirene på Fjelltun

Etter hvert ble arbeidet utvidet med sangkor, ungdomshelger og leirer. Grimstad Frikirke kjøpte en gård ved Rorevann som ble et populært sted for både voksne og ungdom. Reiselivet var svært begrenset i forhold til hva dagens ungdommer opplever. Frikirken arrangerte leirer på Fjelltun i Drangedal, og samlet ungdom fra Agder og Telemark både ved påsketid og om somrene. Mange ser med glede tilbake på festlige opplevelser og søte forelskelser.

25 øre loddet – fem lodd for en krone!

En krone er ikke hva det var! Utlodning var en fast programpost på Juniorforeningen. Å være tolv år og få lov til å selge lodd var en spennende mulighet, og en krevende matematisk øvelse. Lodd for 25 øre, men et godt tilbud med fem for en krone slo godt an. Og å vandre hjem som vinner av en Opal-sjokolade var stas! Skal du på Junior igjen? Hvor mange klarer vi å samle til «JUBILEUMSJUNIOR»? Frikirken ønsker å lage en minnesamling for de som besøkte Junior de første ti-årene etter krigen. Med denne artikkelen etterlyser vi alle som husker møtene på Junior. Vi vil gjerne at du blir med på mimrefest i Frikirken 25. mars 2017 kl. 18, og Gudstjeneste søndag 26. Ta kontakt med venner du hadde den gangen og kom på «Junior+50». Ta gjerne med ledsager. Vi lager en hyggekveld i den nye Frikirken ved Vesterveien. Her blir det mimring, god mat og allsanger du kanskje husker. Send din påmelding til sigmund.sandaaker@frikirken.no