kraftverket-forsidehenvisning

Kulturkirken Kraftverket

En av Frikirkens menigheter i Oslo, Kraftverket, går flere skritt videre i å være kulturrelevant kirke. Foto: Jenny Solem Vikra

Kraftverket består av unge voksne og småbarnsfamilier. De har sine gudstjenester klokken 17 i Oslo Vestre Frikirke på Bislet i Oslo. Menneskene i Kraftverket er ifølge pastoren, over gjennomsnittet opptatt av åndelig refleksjon. De er også over gjennomsnittet opptatt av kulturelle uttrykk, som tilskuere og utøvere. Både innen musikk, film, dans og som skribenter. Slik har det vært fra starten for 16 år siden. De har ønsket å være en arena for ulike kulturelle utrykk. Men nå ønsker menigheten å ta det et skritt lenger. - Til nå har vi søkt ut av kirkerommet på Bislet når vi har hatt konserter, fordi vi har tenkt at det ville gjøre det enklere for meningmann å komme. Men nå ønsker vi å ta ulike kulturelle uttrykk INN i kirken. Vi vil utfordre oss selv og omgivelsene på hva som kan skje i kirkerommet. Kan vi la spørsmål om tro og tvil få stå uimotsagt eller må alltid de «riktige svarene» få det siste ordet? sier Kjetil Gilberg, som har vært pastor fra starten og vokst opp i Frikirken. Med føttene solid planta i Frikirke-jorda, vil han romme menneskene han møter og deres spørsmål og kulturelle uttrykk. Det har menigheten lykkes i. Hver søndag kommer drøyt 100 til gudstjeneste.

Oppleves trygt

- Vi ønsker å gå i gang med et prosjekt en gang i måneden, og har allerede konkrete planer for januar, februar og mars. Min tro og musikken. Min tro og journalistikken og min tro og vitenskapen. Her vil vi invitere kjente og ukjente personer som har noe å melde om temaet, for en samtale. I tillegg vil det være musikalske innslag som understreker tematikken, forteller han. - Vi hadde et pilotprosjekt med en samtale om sekularisering med Magnus Malm og Asle Finnseth. Vi så at vi var rusta for store arrangementer, så det ble en god test. Dette ble gjort i samarbeid med Vårt Land Forlag. Lydopptak av samtalen finnes på Kraftverkets hjemmeside. Kjetil Gilberg mener lokalene i Vestre fungerer veldig bra. - Vi trodde tidligere at vi måtte ut av kirken, men ser at den kirkelige rammen som Oslo Vestre Frikirke er, faktisk gjør terskelen lavere for mange til å komme. Det tradisjonelle kirkerommet oppleves trygt for mange, og det var mange ulike miljøer som fant veien inn på samtalekvelden med Malm. Interessen for denne type arrangement viser seg å være stor, sier Gilberg til Budbæreren. - Vi har mange drømmer om ulike arrangementer der spørsmål rundt tro kombineres med ulike kulturelle uttrykk, men veien må bli til mens vi går. Vår største ressurs er mange frivillige og et kreativt miljø som ønsker å få dette til, sier han.

Nytt felleskap på Grünerløkka

Kraftverket Øst har sett dagens lys. En gruppe på syv personer har møttes som husgruppe en gang i uka i ett år. Nylig hadde de gudstjeneste i andre etasje på Deichmanske bibliotek på Grünerløkka i Oslo. Intensjonen er å starte et nytt menighetsfelleskap. Husgruppa laget en pilotgudstjeneste i juni på Grendehuset på Løkka. Lokalet hadde egentlig kun plass til 40, men det kom 80. Hver første søndag i måneden skal de nå ha gudstjeneste på biblioteket kl. 17, og de andre søndagene er det åpne møter i hjemmene kl. 15. - Dette er syv medlemmer fra menigheten som er ressurser, som nå får brukt seg selv enda mer. De har fått et solid eierskap til dette, og vi ser at de når ut til mennesker som vi ikke når på Bislet. Vi gir slipp på dem med den klare intensjon om at dette kan bli en menighetsdannelse. Vi håper Frikirken nå får et større nedslagsfelt ved å danne et nytt fellesskap som kan nå ut til nye miljøer, sier pastor Kjetil Gilberg.

Plateutgivelse

De 10 mest brukte salmene i Kraftverket spilles nå inn på plate. Dette er den tradisjonelle salmeskatten i Kraftverkets musikalske språk. Tre ulike band som spiller fast på gudstjenestene skal spille inn salmene. Et av dem er i Country-sjangeren, et annet eksperimenterer i et synthbasert ambient-landskap, den tredje gruppa spiller pop. Dette er musikere som spiller i andre band til daglig, og som gjør dette på dugnad for menigheten sin. - Denne utgivelsen er et musikalsk «selfie» av menigheten. Dette er musikken i vår menighet anno 2015. Det blir ikke kavalkade over gamle band. Disse salmene har stor betydning for alle som går i Kraftverket, og vi håper flere enn oss kan ha glede av denne musikalske innpakningen, sier Gilberg. Utgivelsen kommer på Spotify og musikkdelingssider på internett. I tillegg blir det også trykket opp et begrenset opplag på CD.