Unni---Jon-Arne1

Klart for runde tre med Misjonale Menigheter

Så langt har fem frikirkemenigheter deltatt i prosjektet «Misjonale Menigheter». Menigheter som ønsker å ta del i neste runde av prosjektet bør søke raskt, oppfordrer menighetsveilederne Jon Arne Nygård og Unni Westli.

– Vi har sendt ut en invitasjon til menighetene om å bli med på runde tre, med svarfrist i midten av juni. Så vil vi bruke høsten til å velge ut og besøke aktuelle søkekandidater, sier menighetsveileder Jon Arne Nygård. Sammen med kollega og menighetsveileder Unni Westli har han vært med i undervisningsteamet som har drevet prosjektet i henholdsvis Moss, Hønefoss, Bryne, Flekkefjord og Lørenskog menigheter siden oppstarten i 2013. Undervisningsteamet har kapasitet til å følge opp fire menigheter parallelt.

– Fire menigheter er optimalt, det er det vi greier å få til. Undervisningsteamet er jo med på alt, så det er krevende. Men samtidig er det noe av det mest interessante og givende jeg gjør, sier Unni Westli.

Bevisstgjøring

En av de viktigste erfaringene teamet har tatt med seg fra de to foregående rundene, er hvor mye prosjektet gjør med bevisstheten til folk i menighetene.

– Vi ser at jo mer dette setter seg i ryggmargen hos folk, dess mer påvirker det hverdagen deres. Når vi evaluerer i etterkant, så er det dette som sitter sterkest: «Hvem er jeg når jeg ikke er i kirka?», sier Nygård. Målet med Misjonale Menigheter er nemlig ikke at folk skal komme til tro, men det kan bli konsekvensen. Målet er at deltakerne skal endre livsstil. – Da handler det ikke om å dytte troen på folk, eller å være påtrengende, men helt enkelt å være vitner med og gjennom sine liv. Også er det ganske sterkt for folk å høre hverandres troshistorier etter å ha gått i den samme menigheten i tredve år, sier Nygård. – En annen ting er at når menigheten lærer seg at de skal være utadretta, så opplever de at det er en tilleggsbonus, supplerer Westli.

 Varig endring

Man trenger ikke å ha den største motivasjonen for å bli med på dette, den kan endres underveis, mener de to menighetsveilederne. – Jeg tenker at dette er det beste verktøyet vi har hatt for å få en endring i en etablert menighet. Menighetene som blir med i prosjektet, forplikter seg på at seksti prosent av de aktive medlemmene skal gjennomføre. De må fortelle sine historier til de andre i gruppa, og man er med og ansvarliggjør hverandre. Ansvarliggjøring er hele nøkkelen for at bevegelsen skal komme i gang, mener Westli. Og en bevegelse som har kommet i gang over tid, har det med å fortsette etter at undervisningsteamet har trukket seg ut. – To runder har gjort at kirkesamfunnet har tilegnet seg det å leve misjonalt. Noen tror at dette handler om evangelisering, men det handler om å leve med troa si også utenfor kirkeveggene, sier Nygård. Prosjektet «Misjonale Menigheter» videreføres som del av en felles strategiplan som Synodestyret har utarbeidet for hele kirkesamfunnet for årene 2014-2020. Strategien som skal gjenspeile Frikirkens motto «Sammen om oppdraget» har særlig fire prioriterte områder: Misjonale menigheter, veiledning for ansatte, ny trosopplæringsplan og misjonsarbeid.