KVN

Frikirken med i viktig ungdomsarbeid på Helgeland

I 1991 fikk friskolene i Nordland et nytt tilskudd. Da startet KVN, Kristen Videregående skole Nordland, opp på Nesna. Det begynte i leide lokaler, men fikk allerede i 1993 flytte inn i nybygde lokaler. KVN er en stiftelse, som vi som Frikirke, sammen med Normisjon og Det Norske Misjonsselskap, står bak. Skolen ble til etter initiativ og sterkt pådriv av avdøde journalist Ansgar Jensen. Han er da også betegnet som skolens far.

Skolen holder til i gode og moderne lokaler i nærheten av Høgskolen i Nesna. I 2006 ble skolebygningene utvidet, der ikke minst lærerne fikk gode arbeidsforhold med egne kontorer for hver lærer.

Rektor ved skolen er Finn Olav Konow. Han kom til skolen i 1995 og har siden 2009 hatt stillingen som rektor. Vi har hatt en samtale med Finn Olav Konow.

- Du har snart vært på KVN i 20 år, og nå som rektor i 6 av disse, hvordan er det å være lærer og rektor ved KVN?

- Det er trivelig å være lærer og også rektor her. At folk trives vises ved at lærerne blir lenge og at vi har en stabil arbeidsstokk. For egen del som rektor trives jeg godt, selv om det har vært litt mye fokus på dette med økonomi og få det til å gå rundt på det området. Det jeg ønsker mest er å drive skoleutvikling. Vi ønsker å ha en veldig god skole som det ryktes om både her lokalt og andre deler av landet.

- Hvordan er elevtilgangen og lærersituasjonen?

- Vi har en lærerstab som er meget godt kvalifisert og gjør en stor innsats her. Nærmeste nabo er Høgskolen i Nesna, og vi har fra tid til annen også utveksling av lærerkrefter med dem. Når det gjelder elevtilgangen så kunne den ha vært bedre. Vi har 125 elever, noe som er i minste laget i forhold til dette med økonomi. Så vi ønsker oss flere elever. Lokalt merker vi at det er konkurranse om elevene på grunn av nedgang i elevtallet på Helgeland. Noen elever har vi fra andre deler av landet, men her har vi plass til mange flere. Så jeg vil gjerne oppfordre foreldre i frikirken til å sende barna sine til KVN. Vi er en liten skole med et godt miljø og en tett oppfølging av den enkelte elev. Her er alt nært. Nesna er som landsby der det er gangavstand til alt. Her er det også mye som skjer av kultur, idrett osv. Helgeland har ellers en natur med enormt mange muligheter for den som liker friluftsliv. Vi ønsker å legge til rette for også en aktiv fritid.

- KVN er ikke en typisk internatskole, hvordan er det med hybel/bolig på Nesna?

- Det har til nå ikke vært noe problem med å skaffe hybel til de som kommer utenfra stedet. Vi prøver å samarbeid med Studentsamskipnaden om dette. Aller helst skulle vi hatt et eget internat eller hybelbygg, noe vi da også ser på muligheten for. Men det er jo da et økonomisk spørsmål.

- Hvilke linjer har dere ved skolen og hva betyr den sosiale- miljømessige faktoren ved KVN?

- En fullstendig oversikt vil en få ved å gå til vår hjemmeside. Men vi har da både yrkesfaglige og studieforberedende linjer som skulle være attraktive. Vi legger også stor vekt på dette med det sosiale og miljømessige. Vi har åpen skole til ni om kvelden. Tirsdags- og torsdagskveldene har vi leksekafè der det er faglærere tilstede. Denne høsten har vi, etter initiativ fra Frikirken med pastor Finn Tore Eivik, satt i gang med samlinger etter mal av Alpha-kurset, etter leksearbeidet. Her kan man prate om både smått og stort og dele fellesskapet rundt bordene med et måltid mat.

- Akkurat nå har vi alle VG 2 klassene på reise til Krakow. Det har det siste vært en årlig reise, som sammen med andre turer vi gjør, betyr mye for miljøet og fellesskapet på skolen. Her har vi blant annet kontakt med en videregående skole i Krakow, vi besøker Auschwitz og saltgruvene, og gjør ellers mye spennende.

- Hvordan er kontakten med Frikirken?

- Her lokalt er Frikirken en viktig støttespiller og er den vi har mest kontakt med av de som står bak skolen. Vi har god kontakt med pastor Eivik og menigheten. Flere lærere har også tilknytning til Frikirken. Det er viktig å kunne se på dette som et betydelig kristent ungdomsarbeid her på Helgeland, som altså Frikirken er med på. Mange har ikke bakgrunn fra kristen sammenheng. Her får elevene et møte med kristen tro både gjennom samlinger vi har hver morgen og gjennom andre tilbud som vi har ved skolen som Tomasmesser. Jeg kan nevne at på turen til Krakow var ungdommene på en katolsk messe for ungdom. Kirka var stappfull med kø utenfor. Slikt gjør inntrykk og de unge ser at det med kristen tro blant unge ikke er så avleggs som en noen ganger kan få en forståelse av.