kraftverket-salmeplate
Foto: Sara Angelica Spilling.

Årets julegave

Frikirkemenigheten Kraftverket i Oslo samlet de mest brukte salmene i gudstjenestene sine på albumet «11 salmer», som kom ut i februar i år. Kort tid etter måtte den trekkes fra markedet på grunn av manglende rettigheter fra tre komponister. Men allerede i august var menigheten klar med en digital utgivelse som har fått mye positiv omtale, og som ligger til salgs på iTunes.

- Vi er veldig stolte og fornøyde med det endelige resultatet, og opplever at de tre nye salmene har tilført plata noe nytt og kler helheten, sier pastor i Kraftverket Kjetil Gilberg. Bruken av salmer i et moderne musikalsk uttrykk har blitt et av menighetens kjennetegn. - Prosessen etter den første utgivelsen har påvirket oss i den forstand, at det har tatt litt tid og ekstra penger å spille inn på nytt. Og når det gjelder rettigheter skal vi ikke tabbe oss ut en gang til, sier han. Ifølge Gilberg har samholdet i menigheten bare blitt sterkere i denne prosessen. - Vi har aldri vært i tvil om at vi ville fullføre denne platen.

Fellessanger

Da det viste seg at den første utgivelsen av menighetens album «11 salmer» manglet tillatelse fra tre rettighetshavere til å gi ut deres komposisjoner, kontakter Kraftverket forlagene som disponerer rettighetene og stoppet salget umiddelbart. De tre salmene ble så erstattet av nye innspillinger. Salmene som ble fjernet er «No stig vår song, vår takk til Gud», «Himmelske Far du har skapt oss» og «I dine hender Fader blid». Disse er erstattet med «Å hvor salig de skal blive», «O bli hos meg» og «Deg å få skode». - Salmene er de mest brukte på våre gudstjenester, det er kriteriet for at de skal få være med på albumet. Men dette er salmer vi synger sammen som fellessanger hver søndag. Arrangementene og det musikalske preget finner du hver søndag på Kraftverkets gudstjenester, sier Gilberg. Trond Kverno er en av tre komponister som ikke hadde gitt tillatelse. Da han ble oppmerksom på utgivelsen fra Kraftverket og fikk høre en rytmisk versjon av sin egen «I dine hender Fader blid», mente han at menigheten hadde brutt åndsverksloven ved å lage en helt annerledes versjon av salmen. 

Livet slik det er

I kjølevannet av prosessen som fulgte uttalte Kjetil Gilberg til avisen Vårt Land, at han håpet debatten rundt det som skjedde kunne føre til noe godt både når det gjelder å være påpasselig med åndsverkloven og hva kirkemusikk skal være. - Det har ikke blitt noen stor debatt. Eller, det har jo vært en debatt i førti år om hva kirkemusikk skal være. Det har ikke blusset opp så veldig på grunn av dette her. Men jeg registrerer at det er en del krefter i kirka som vil ha musikalske former og uttrykk på en bestemt måte. Når Kraftverket synger sammen, da synger de salmer. Gilberg mener at i disse salmene finner vi beskrivelser av livet slik det er; det er tro og tvil, sorg og glede, lys og mørke. - Det er hele spekteret. Dessuten har disse melodiene levd i flere tiår, og vi opplever at de er sterke nok til at de tåler å bli utfordret melodisk og harmonisk. Selv om plata bærer preg av at de synges av solister, så låter dette veldig nært slik det låter på alle våre gudstjenester, sier Gilberg.   

Digital utgivelse

Kraftverket samlet sammen 40 000 kroner til sitt første plateprosjekt, og sitter tilbake med et opplag de ikke har lov til å selge. - Det er jo litt trist at det ligger store bunker med CD-er på kontoret mitt. Det er kjedelig at det ble sånn. Nå er det strømmetjenester som gjelder, sier Gilberg. Plata blir imidlertid spilt masse på de ulike strømmetjenestene, og Gilberg kjenner til flere små og store menigheter som har brukt arrangementene og nærmest har innført disse. - Det synes jeg er fantastisk. Det er jo en bonus, at vi kan få være med og inspirere andre. Det er først og fremst menigheter utenfor Frikirka som har gjort dette, andre Oslomenigheter, sier Gilberg. Albumet er å finne på alle digitale plattformer og er til salgs på iTunes. - Det går an å kjøpe den der, eller gi den som gave. Både enkeltsanger eller hele plata.