ScanStockPhoto_image_1146866

- Nå gjelder det å holde trykket oppe

Klimaendringene truer skaperverket og menneskeheten, og det er de fattige i verden som rammes hardest. Som «grønn menighet» er Risør Frikirke opptatt av å bidra til klimarettferdighet, gjennom praktisk handling og holdningsskapende arbeid.

– Vi er med i et samarbeid som ønsker å sette et kirkelig klimafokus i Arendalsuka gjennom overlevering av underskrifter til sentrale politikere. Dette skjer 13.august i Arendal og det blir også en musikal med et barnekor, sier Knut Homme til Budbæreren. Han er klima-og rettferdskontakt i Risør Frikirke, som i 2013 vedtok å bli «grønn menighet». – Vi skal også arrangere Skaperverkets dag med en samling ute slik vi har gjort det i mange år, og prøver å få til en liten klimapilegrimsvandring i den forbindelse. Som grønn menighet ønsker vi å gi vårt lille bidrag i praktisk handling og ikke minst gjennom holdningsskapende arbeid, sier Homme. – Vi forplikter oss også til å ha fokus på dette gjennom vår opplæring og forkynnelse. Vi håper og tror at arbeidet med grønn menighet ikke skal være et sidespor i vårt oppdrag med å forkynne evangeliet for mennesker, men at det er med og gir arbeidet vårt dybde og troverdighet. Vi kan ganske enkelt ikke la være å engasjere oss i disse spørsmålene.

– Bli med på «Klimapilegrim 2015»

Klimarettferdighet går som en rød tråd gjennom hele året. Først er det «Klimapilegrim 2015», som er en nasjonal, tverrkirkelig mobilisering for klimarettferdighet. På Skaperverkets dag.7.juni settes «Klimapilegrim 2015» i gang over hele Norge. – Gjennom pilegrimsvandringer og arrangementer inviteres alle som vil være med, til refleksjon over menneskets avhengighet av Gud, skaperverket og hverandre. Samtidig mobiliseres det til å ta vare på skaperverket, sier konsulent for «Klimapilegrim 2015» Idun Moe. Pilegrimsreisen starter på Svalbard/Kirkenes på Skaperverkets dag 7.juni, og beveger seg gjennom Nord-Norge, via Trondheim på Olavsfestdagene og til Oslo 16. august. – Den 20.august tar Sverige over stafettpinnen fra Norge. Vandringen fortsetter videre til Danmark og Tyskland frem til FNs klimatoppmøte i Paris i desember, opplyser Moe. «Klimapilegrim 2015» blir også en del av Frikirkens sommerfestival Visjon i Stavern. Se www.klimapilegrim.no for informasjon om arrangementer og ressurser, som heftet «Klimapilegimsvandring». Heftet kan tas i bruk under både gudstjenester, vandringer, i husgrupper og på sommerferie.

Ber menighetene holde av dager i november

I dagene 8.-15. november arrangeres Global Uke for klimarettferdighet i regi av Norges Kristne Råd,og Frikirkens Klimautvalg oppfordrer menighetene i Frikirken til å sette av uka allerede nå. I løpet av åtte dager skal menigheter,grupper og kirkeledere sette søkelyset på klimarettferdighet, og voksne, unge og barn i lokalmenigheter og på tvers av kirkesamfunn i hele Norge inviteres til å delta med stort og smått.Målet er at Global uke skal gi menighetene mulighet til å lære, vise solidaritet og forenes i et handlende fellesskap. For tips og informasjon, se www.gronnkirke.no